• български
 • English

КАСТРИРАЙ КОТЕ С НАС

Безплатни кастрации на бездомни котки
за доброволци, работещи по колонии

Програма Кастрирай & върни

КАСТРИРАЙ & ВЪРНИ подкрепя усилията на доброволци и приятели на котките от цялата страна чрез финансиране на кастрации на квартални и дворни котки.

За нас е важно всяко коте да получи максимално качествено и персонализирано обслужване преди, по време на, и след кастрацията. За целта е нужно да се подготвите, преди да направите своята заявка за кастрация. Високият стандарт, който поддържаме осигурява безопасността на котките и намалява рисковете да пострадат непосредствено след хирургическа интервенция, което може да бъде фатално за тях.

За да осигурим максимално качествено обслужване на котаците,

ИЗИСКВАНИЯТА ЗА УЧАСТИЕ СА СЛЕДНИТЕ:

 • Кастрират се женски котки над 6 месеца и мъжки над година и половина. Нужно е да се проучат и идентифицират предварително.
 • По време на кастрацията задължително ще бъде маркирано лявото ухо на котето.
 • За ЖЕНСКИТЕ котки е нужно да се подготвиш, като осигуриш място за престой след изписването, където да се настанят за 2-3 дни преди да бъдат пуснати обратно навън. Препоръчваме да използваш голяма стационарна клетка в тихо, спокойно и топло помещение.
 • МЪЖКИТЕ котки могат да се пуснат обратно 24 часа след хирургията, когато ефектът от упойката е изцяло преминал.
 • КЪРМЕЩИ МАЙКИ се кастрират само когато бебетата:
  1. вече се хранят самостоятелно,
  2. знаеш къде се намират, и
  3. можеш да ги храниш там, докато майката отсъства.

Предоставя се информация за котките преди и след кастрацията, за да можем да ги включим в котешката база данни, която служи да ги проследяваме и осигурява прозрачност за дарителите ни.

Кастрациите се извършват в нашите клиники – партньори:
Добро Хрумване в София,
Многопрофилна ветеринарна клиника във Варна,
ЗараВет в Пловдив,
– За други градове: в клиниките, които работят с бездомни котки или други клиники, които могат да предложат подходящи условия.

Важно!

Целта на кампанията е да помогнем на повече хора, които нямат достъп до безплатни кастрации и не могат да си позволят платени опции за бездомните котки, които обгрижват. Това обикновено са доброволци, които редовно кастрират и обгрижват голям брой улични котки и пенсионери.

Ако не си сред тях и имаш възможност да покриеш финансово кастрация на котето пред блока, молим направи го! Броят на безплатните кастрации, които предоставяме зависи изцяло получените дарения и е ограничен.


Можеш да се обърнеш към клиниките, които предлагат безплатни кастрации или намалени цени и добри условия за бездомни животни, или да се свържеш с нас за съдействие в клиниките, с които работим, ако искаш да кастрираш бездомно коте там.

За да направиш своята заявка за безплатна кастрация, моля попълни формата по-долу:


(за всяко коте се попълва отделна заявка)