• български
  • English

Често задавани въпроси

Кога да кастрирам женска котка?

За женско коте идеалната възраст за кастрация е около 7-8 месеца. Тогава котчиците навършват полова зрялост, и започват да се разгонват. Недейте да водите женско коте за кастрация когато е разгонено, защото това усложнява операцията и може да доведе до увеличена кръвозагуба. Ако се разгони изчакай първо няколко дни докато й мине и я заведи след това.

Ако котката е родила и кърми бебета, трябва да изчакаш да ги отгледа и да започнат да се хранят самостоятелно, преди да вземеш майката за кастрация. Ако котката е домашна и няма контакт с некастрирани мъжки, може да изчакаш бебетата да се отбият съвсем.

Ако котката е улична и ражда навън, трябва да разбереш къде крие бебетата си. Носи й редовно храна там (мокра – без гранули докато кърми!) и когато пораснат достатъчно, бебетата ще започнат да излизат и да се учат да хапват сами. Щом се научат и могат да ядат самостоятелно, залови майката и за заведи за кастрация. Задължнително минавай да оставяш повечко храна по 3-4 пъти на ден при бебетата докато тя отсъства, за да не тръгнат да я търсят и да се разпилеят! Когато са сити бебетата ще си стоят мирно на мястото, ще играят и ще спят. След операцията може да върнеш веднага майката при тях, особено ако времето е студено.

Не се притеснявай за кърмата – кастрацията не спира кърмата и майките продължават да кърмят след като се върнат при децата кастрирани. След това ги отбиват постепенно по естествен начин.

Кога да кастрирам мъжки котарак?

Мъжките котараци е най-добре да се кастрират когато са напълно пораснали, на около годинка и половина. Те навършват полова зрялост по-късно от женските и за тях е важно да са приключили своя растеж и развитие преди да бъдат кастрирани.

Какво е маркировка на кастрирана котка?

Маркировката ня лявото ухо е световно приет знак, който служи да се различават кастрираните улични котки от некастрианите. Тя представлява малък разрез на връхчето на лявото ухо на кастрираните котки, което се отстрнаява по време на кастрацията, докато котката е под упойка. Маркировката променя леко формата на връхчето на ухото и позволява кастрираните котки да се забелязват и разпознават от далече, без да е нужно да се залавят.

Защо е важно да се маркират кастрираните квартални котки?

На пръв поглед рязането на уши не изглежда много приятно, но то е изключително важно за добруването на котките, които излизат навън – особено за женските котки. За тях няма друг метод да се установи дали са вече кастрирани преди да се хванат и заведат в клиника. Белегът от кастрация на женска котка е видим първите месеци след операцията, след което постепенно изчезва. Ако котката е кастрирана отдавана, дори на обръснат корем не се вижда. На ехограф не се вижда дали котката има матка ако не е бременна. Има случаи, в които лекарите правят разрез, след което се оказва, че котката вече е кастрирана.

Освен ужасния стрес, вредната упойка и разреза на корема, които се причиняват абсолютно излишно на котето, такива недоразумения отнемат шанса на друго коте, което наистина има нужда от помощ да я получи, както и губят ценно време и ресурси на доброволците и лекарите.

Съвестните и отговорните ветеринари ще ви обяснят това, когато заведете котката си за кастрация. Но за съжаление има и такива, които не го правят:

Според наличието или липсата на маркировка, доброволците преценяват дали да вземат и заведат всяка котка от улицата за кастрация!

Затова, ако котката ви излиза навън сама без вас, не забравяйте да поискате ДА Й МАРКИРАТ УХОТО като я кастрирате! Молим ви, спестете и на нея, и на другите котки които чакат помощ, и на ветеринарите и на нас тези излишни ядове.

Къде има безплатни кастрации в моя град?

Намери кастрационните програми за котки в твоя град тук.

Можете ли да ми дадете капан / клетки за да заведа коте за кастрация?

Не. От съображения за безопасност и хигиена, вече не даваме такова оборудване назаем. Причината е, че систематично се връща неизмито, което поставя много животни в риск – включително нашите домашни любимци вкъщи. Този риск не е приемлив. Препоръчваме да се обърнете към по-големите ветеринарни клиники и тези, които работят по кастрационни програми – там предлагат клетки и капани под наем.

Намерих пострадало коте, можете ли да го поемете?

Кастрирай & върни може да поеме ветеринарни разходи на животни, различни от кастрация, единствено с предварителна уговорка и когато попечителите осигурят място за настаняване на животните след изписване от клиниката в домашна обстановка (не в клетка). Не поемаме животни, които се държат продължително на стационар без медицинска причина за хоспитализация, тъй като това е пагубно за тяхното здраве и психика, а разходите които генерира не можем да оправдаем на фона на огромния брой животни, които се нуждаят от нашата помощ навън.