• български
  • English

Често задавани въпроси

Кога да кастрирам женска котка?

За женско коте идеалната възраст за кастрация е около 7-8 месеца. Тогава котчиците навършват полова зрялост, и започват да се разгонват. Недейте да водите женско коте за кастрация когато е разгонено, защото това усложнява операцията и може да доведе до увеличена кръвозагуба. Ако се разгони изчакай първо няколко дни докато й мине и я заведи след това.

Ако котката е родила и кърми бебета, трябва да изчакаш да ги отгледа и да започнат да се хранят самостоятелно, преди да вземеш майката за кастрация. Ако котката е домашна и няма контакт с некастрирани мъжки, може да изчакаш бебетата да се отбият съвсем.

Ако котката е улична и ражда навън, трябва да разбереш къде крие бебетата си. Носи й редовно храна там (мокра – без гранули докато кърми!) и когато пораснат достатъчно, бебетата ще започнат да излизат и да се учат да хапват сами. Щом се научат и могат да ядат самостоятелно, залови майката и за заведи за кастрация. Задължнително минавай да оставяш повечко храна по 3-4 пъти на ден при бебетата докато тя отсъства, за да не тръгнат да я търсят и да се разпилеят! Когато са сити бебетата ще си стоят мирно на мястото, ще играят и ще спят. След операцията може да върнеш веднага майката при тях, особено ако времето е студено.

Не се притеснявай за кърмата – кастрацията не спира кърмата и майките продължават да кърмят след като се върнат при децата кастрирани. След това ги отбиват постепенно по естествен начин.

Кога да кастрирам мъжки котарак?

Мъжките котараци е най-добре да се кастрират когато са напълно пораснали, на около годинка и половина. Те навършват полова зрялост по-късно от женските и за тях е важно да са приключили своя растеж и развитие преди да бъдат кастрирани.

Какво е маркировка на кастрирана котка?

Маркировката ня лявото ухо е световно приет знак, който служи да се различават кастрираните котки на улицата от некастрианите. Тя представлява малък разрез на връхчето на лявото ухо на кастрираните котки, което се отстрнаява по време на кастрацията, докато котката е под упойка. Научи повече

Защо е важно да се маркират кастрираните котки, които излизат навън?

Маркировката е изключително важна за всяка котка, която се разхожда навън без надзор, независимо дали е бездомна или домашна. Според наличието или липсата на маркировка, доброволците, работещи по кастрационни програми преценяват дали да вземат и заведат всяка котка от улицата за кастрация. Маркировката на ухото е гаранция за всяка кастрирана котка, че няма да бъде заловена по кастрационна програма и заведени на ветеринар за повторна, излишна операция. Научи повече

Къде има безплатни кастрации в моя град?

Намери кастрационните програми за котки в твоя град тук.

Помощ, намерих коте! Какво да направя?

Тази схема ще ти помогне да вземеш бързо най-правилното решение според ситуацията.

Намерих пострадало коте, можете ли да го поемете?

Кастрирай & върни може да поеме ветеринарни разходи на животни, различни от кастрация, единствено с предварителна уговорка и когато попечителите осигурят място за настаняване на животните след изписване от клиниката в домашна обстановка (не в клетка). Не поемаме животни, които се държат продължително на стационар без медицинска причина за хоспитализация, тъй като това е пагубно за тяхното здраве и психика, същевременно генерира огромни разходи, които не можем да оправдаем на фона на огромния брой животни, които се нуждаят от нашата помощ навън.

Котката ми изчезна! Вие ли сте я взели?

Ако котката ви е кастрирана и с маркирано ухо, не сме я взели ние.

Ако е женска, без маркировка на ухото и се разхожда сама по улиците, е възможно да сме я взели за кастрация. Може да проверите дали това се е случило, като прегледате снимките на кастрираните от нас котки. Ако котката не е в него, но отговаря на горните критерии, е възможно друг доброволец да я е взел за кастрация. Научете защо и как да се уверите, че това няма да се случи на вашата котка. В случай, че е взета за кастрация, тя ще бъде върната обратно на същото място след няколко дни.

Имайте предвид, че от всички неща, които могат да се случат на една котка, която ходи сама навън, този сценарии е от най-малко вероятните, за съжаление. На улицата е опасно за тях, и единственият 100% сигурен начин да ги опазите е да не ги пускате там без надзор.

Може също да потърсите изчезнала котка като публикувате обява във Фейсбук групата ни за Изгубени / намерени котки, където ще получите насоки и съвети как да я търсите и откриете.

Как да спасиш сам 100 котки едновременно?