• български
  • English

Защо режем ушите на котките?

Какво е маркировка и защо е важна

Винаги много се радваме, когато срещнем улично коте с отрязано връхче на едното ухо. Защо? Това отрязано връхче е маркировка която показва, че котката е кастрирана. Когато видиш коте с такова ухо, това означава, че някой го обича и се грижи за него.

На пръв поглед рязането на уши не изглежда приятно, но всъщност то е изключително важно за добруването на котките, които се разхождат сами навън.

Маркировката на лявото ухо на котка е световно приет знак, че котката е кастрирана и служи на доброволците и хората, които се грижат за кварталните котаци да различават кастрираните от некастрираните отдалече. Това е много важно, защото според наличието или липсата на маркировка, хората, които ги кастрират преценяват дали да заловят и заведат всяко коте от улицата за кастрация.

Маркировката позволява кастрираните котки да се различат от некастрираните с един поглед. При женска котка, кастрацията не оставя никакви външни белези,  по които може да се разпознае, ако не е маркирана. Не съществува друг метод да се установи дали женска котка на улицата е кастрирана, преди да бъде заловена, заведена в клиника, и в повечето случаи – упоена.
Седацията често се налага, защото когато бъде хваната от непознати хора, затворена в клетка и отнесена нанякъде, всяка котка изживява голям стрес, независимо дали е бездомна или домашна. Всички котки изпитват силен страх в клиниката, и дори домашните не винаги позволяват на ветеринарите да ги прегледат подробно когато познатите им хора не са там, камо ли да извършат манипулации като бръснене на корема, без да бъдат седирани.

обръснат корем на коткаБелегът от кастрация на женска котка е видим първите месеци след операцията, след което постепенно избледнява и изчезва. Ако котката е кастрирана отдавана, дори на обръснат корем не се вижда. В такива случаи, хирургът прави нов разрез на корема, след което открива, че котката вече е кастрирана.

Освен силния стрес, вредата от упойката и повторната операция, които се причиняват абсолютно излишно на котето, такива недоразумения отнемат шанса на друго коте, което наистина има нужда от тази кастрация, да я получи. Губи се ценно време и ресурси на доброволците и лекарите.За да се избегнат такива инциденти, е важно да се маркират ушите на кастрираните котки, които излизат навън. Маркировката се извършва по време на кастрацията, докато котето е под упойка и не усеща нищо. Тя ще осигури на котката, която кастрирате, спокойствието и сигурността, че няма да бъде заловена повторно за кастрация.

Съвестните и отговорните ветеринари ще ви питат дали вашата котка излиза сама навън, когато я заведете за кастрация, и ако излиза ще ви обяснят за маркировката и ще ви я препоръчат. Ако вашият лекар пропусне да го напрваи, напомнете му и поискайте да маркира лятово ухо, когато оставяте котето в клиниката. И не забравяйте:

Макировката на ушите на котките, които свободно се разхождат навън е изключително важна, независимо дали са безодмни, дворни или домашни.