• български
 • English

СТАНИ ПРИЕМЕН ДОМ

Помогни на коте да получи нов, щастлив живот.

Покрай кастрациите и общуването ни с голям брой бездомни котки, винаги имаме нужда от приемни домове за котета, които спешно се нуждаят от нашата помощ. Липсата на място е постоянен проблем за всички доброволци и организации, които спасяват животни. Във всеки даден момент, има десет пъти повече сигнали за котки, които се нуждаят от помощ, отколкото места за настаняването им до осиновяване. Често, тези котки са изоставени, болни, пострадали, изложени на риск или в други отчаяни ситуации. Всеки приемен дом означава още едно място и следователно, още едно спасено коте.

Приемното семейство играе фундаментална роля в спасяването на котешки живот.

Приемният дом е мястото, където котето в беда, на което сме оказали първа помощ ще бъде настанено след като бъде прибрано от улицата. Това е мястото, където вероятно за първи път през живота си ще се почувства в безопасност, обгрижвано и обичано.

Ролята на приемното семейство

Нашите приемни семейства спасяват котета, които са пострадали, болни, новородени или изоставени – често измъкнати от неприятни ситуации. Приемните стопани се грижат за тях докато трае лечението им или се възстановяват след операция, хранят ги с биберон и ги отглеждат когато са бебета, и ги социализират докато се подготвят за осиновяване.

Защо е толкова важно?

Голяма част от животните, които поемаме са изстрадали или не са свикнали да получават от хората грижите и обичта, която заслужават. Животът с приемно семейство и индивидуалната грижа имат жизненоважна роля в рехабилитацията и социализацията на котките. Това им позволява да изградят самочувствие, да свикнат да живеят с хора, което увеличава значително шансовете им да намерят хубав дом. Най-вече, приемният дом е мястото, което му дава шанс всичко това да се случи. Затова приемните семейства са изключително важни за спасяването на всеки котешки живот.


Какви са изискванията за да стана приемен дом?

Изискваме от всички приемни семейства да отговарят на следните критерии:


 • Живеят в София и София окръг;
 • Пълна готовност да поддържаме добра и редовна комуникация и да следвате съветите ни, да спазвате предписаното лечение (когато има такова) и програмата за грижа на котето, настанено при вас.
 • Жилището е напълно обезопасено. Това означава комарници или мрежи на всички отваряеми прозорци и на балконите и терасите, до които котето има достъп. За къщи, достъп на котктите до двор е допустим единствено когато дворът е изцяло ограден с ограда, приспособена, да не могат да я прескочат.
 • Свободно помещение, в което може да отделите приемното коте от вашите домашни любимци. Често, в първите дни след като бъдат настанени в приемен дом, спасените котки са силно стресирани и уплашени и имат нужда от време докато се адаптират към новата обстановка. Този период на адаптация е ключов етап от процеса на социализация. По време на него е много важно котето да разбере, че е в безопасност и нищо лошо няма да му се случи. Другите животни в дома, първоначално също ще бъдат възприети като заплаха, особено когато не са доволни и си пазят територията, както често се случва през първите няколко дни. Затова е важно да има удобно и тихо място, където приемното коте може да се отдели, докато започне да се приспособява и да придобива увереност.
 • Не отсъстват от дома за повече от 24 часа без да има друг човек, който да поеме грижите за приемното коте. За новородени котета е нужно да не отсъствате от дома за повече от 4 часа наведнъж, тъй като те се нуждаят от постоянни грижи, включително хранене през няколко часа.
 • Състрадание, съпричастност търпение, любов и индивидуално отношение към всяко коте.

Опит в гледането на котки, особено котки, които са много плахи и страхливи, или новородени и малки котенца, разбира се е повече от добре дошъл. Търсим най-вече приемни стопани, които искат да се ангажират с нас в дългосрочен план, защото котаците, които се нуждаят от временна грижа имат нужда от приятна и стабилна среда, което от своя страна изисква ангажираност от страна на приемното семейство.

Каква подкрепа ще има приемния дом?

 • Помощ и съвети от опитни доброволци и приемни стопани,
 • Доброволец на разположение отговарящ за приемното коте, към когото винаги можеш да се обърнеш за помощ
 • Ветеринарна помощ и ветеринарно обслужване на приемното коте

Как да кандидатствам

Преди да настаним коте в приемен дом, винаги се уверяваме, че то е подходящо за теб и за цялото приемно семейство, както и ти за неговият конкретен случай. Обсъждаме и споделяме всички подробности за котето предварително, за да сме сигурни, че сте добре информирани и напълно подготвени, когато посрещате спасения кот. Процесът на кандидатсване за приемен дом протича по следния начин:

 1. Анкета
  Попълни анкетата за кандидат-приемен дом, като предоставиш възможно най-много информация за условията за отглеждане на коте, които предлагаш и предишния ти опит с котки.
 2. Телефонен разговор
  След попълване на анкетата, наш доброволец ще се свърже с теб за да отговори на всичките въпроси, които имаш.
 3. Среща на живо в дома
  Домашно посещение служи да се запознаем на живо с всички членове от смейството (двукраки и чветирикраки) и да се уверим, че жилището отговаря на критериите за безопасна среда за приемен кот. След тази среща всички преценяваме дали ще работим заедно, и ако си пасвате с кот пристъпваме към настаняването му.