• български
  • English

Кастрация на бездомни котки

265

кастрирани

с вашата подкрепа!

159
ЖЕНСКИ

106
МЪЖКИ

Често виждате бездомни котета да се скитат из вашия квартал и се чудите как можете да им помогнете?

Дарете за да бъдат кастрирани!

За всяко улично коте, кастрацията означава значително по-дълъг и по-лек живот. Средната продължителност на живота на самотна, некастрирана бездомна котка е 2 години. Сред обгрижваните котешки колонии, в които котките са кастрирани, продължителността на живота стига до 6 години и нагоре – подобна на тази на домашните котки, които свободно излизат навън.

Всяка кастрирана женска котка = десетки бебета, които няма да се родят и загинат на улицата. Според статистиките, 75% от котетата, родени навън не оцеляват до 6 месечна възраст.

Същевременно, всички организации и приюти се пръскат по шевовете от животни, а на улицата продължават да се раждат нови. Бебетата се появяват с такава скорост, че никой няма капацитет да ги спаси всичките. Обикновено, тези, които биват прибрани от доброволци и осиновени са късметлии, повечето остават на улицата.

Най-ефективният начин да се подобри качеството на живот на бездомните котки е методът Кастрирай & върни:

1. Щом достигнат подходящата възраст, залавяме бездомните котета по хуманен начин.

2. Водим ги на ветеринар, който извършва кастрация и преглед на зъбите. Връхчето на лявото ухо се маркира по време на упойката, което позволява да се различават вече кастрираните от некастрирани котаци за да не се залавят повторно.
 
<

3. След възстановяване от операцията, връщаме котетата обрано на местата, от където са заловени.

 

Ползите от програмата:

  • Кастрацията позволява на котките да живеят дълъг, здравословен живот, без товара от размножаването, повишената смъртна опасност при грижа за поколения и нежеланите здравословни рискове, свързани с безконтролното раждане на улицата.
  • Кастрацията елиминира нежеланото поведение, свързано с заплождането, като силно мяукане, среднощни котешки битки, маркиране на територията и скитане.
  • Котките, минали през програма Кастрирай & върни играят много важна роля в решаването на проблема със свръхпопулацията на бездомни животни. Присъствието на кастрирани животни предотвратява появата на нови некастрирани и техните поколения на територията, която обитават.

Как работи Кастрирай & върни:

Хирургия и постоперативни грижи

Кастрациите се извършват във ветеринарни клиники и включват 24-36 часов престой под ветеринарно наблюдение след операцията.

Мъжките котараци пускаме обратно веднага след изписването от клиниката, а женските котки се задържат за 2-3 дни допълнително за да се възстановят преди да бъдат освободени.

Цените за кастрации на бездомни котки варират между 50-100 лв, в зависимост от пола, състоянието на животното и клиниката.

По време на операцията котките получават също дентален преглед и зъболекарски услуги при нужда (чистене на плака, екстракция на проблемен зъб). Котките с други здравословни проблеми или наранявания получават съответното ветеринарно обслужване. Разходите за допълнителните услуги не влизат в цената на кастраицята.

Отчет на кастрациите, осигурени от тази кампания и всяка котка, минала през нея може да следиш в таблицата по-долу, а историите им на страницата ни във Фейсбук. Разполагаме с база данни на всички котки, минали през програмата, и ако познаваш някоя от тях, при нужда можеш да се свържеш с нас за допълнителна медицинска информация за нея.

Благодарим ти, че ни помагаш да им помогнем! Заедно, можем да им дадем един по-добър живот:


Дари. Сподели. Помогни 💛
Нашите кастрирани квартални котаци:

Не пропускай новини за котаците

Последвай ни във Facebook!