• български
  • English

Станции за хранене на кварталните котаци

Съвети за безопасност и добри практики за хранене на улични котки

Локация, локация, локация!

Изборът на правилното място за поставяне на хранилка за бездомни котаци изисква внимателна преценка. За да гарантираме безопасността и комфорта на котките и да минимизираме потенциалните рискове, е важно да вземем предвид следните неща, когато избираме локацията на която ще монтираме хранилката:

Достъпност и сигурност:

Котките предпочитат да се хранят в тихи, уединени места, където е по-малко вероятно да бъдат обезпокоявани от хора, трафик или други животни. Изберете място, което е лесно достъпно за тях и осигурява известна степен на дискретност и сигурност, като например зад сгради, в алеи или в оградени зони.

Множество изходни маршрути:

Изберете място, което предлага множество изходни маршрути за котките, в случай че трябва да избягат от куче или друга заплаха. Избягвайте поставянето на хранилката в задънени пространства или места с ограничени възможности за бягство.

Дистанция от човешка дейност и дискретност:

Не поставяйте хранлката твърде близо до зони с висока човешка активност, като натоварени пътища, паркинги, търговски обекти, входове на жилищни сгради и места за сядане на открито. Имайте предвид живущите и работещите хора наоколо, и заложете на място, където хранилката ще бъде незабележима и няма да бие на очи. Целта е да избегнете потенциалните смущения или конфликти с хората наоколо, които могат да привелкат нежелано негативно внимание върху котките.

Дистанция от натоварени пътища:

Не поставяйте хранилката близо до улици с натоварен трафик, за да избегнете създаването на навик на животните да пресичат редовно, за да стигат до нея.

Защита от метерологичните условия:

Осигурете някаква форма на подслон или защита от елементите, като например поставяне на хранилката под надвес, близо до сграда (но не до входа) или под дърво. Може също да изградите малко навесче над нея Това помага да се запази храната суха и предотвратява излагането на екстремни климатични условия. Освен от дъжда, не забравяйте да я и от слънцето: хранилката не трбва да бъде изложена на директна слънчева светлина и да се нагрява.

Избягване на замърсители:

Мястото на хранилката е далеч от източници на замърсяване като кофи за боклук, канали или зони с химически отток. Уверете се, че храната и водата ще останат незамърсени и безопасни за котките.

Безопасност от кучета:

Изберете място, което не е посещавано или и достъпно за кучета. В случай, че има кучета, възможно алтернативно решение е котешката хранилка да се инсталира на височина, която само котките могат да стигнат, вместо долу до земята.

Дистанция от местата за спане:

Хората често слагат храна и вода непосредствено до местата за спане на котките като къщички или входове на мазета, но това е грешка. Като всички хищници, котките избягват да спят близо до източника на храна, тъй като храната може да привлече потенциални хищници или конкурентни животни. Наличието на храна до местата за спане може ще накара котките да се чувстват уязвими и застрашени там, и често става причина да спрат използват къщичките и подслоните си. Хранилките е препоръчително да се монтират на поне 10-15 метра от местата за спане.

Видимост & наблюдение:

Изберете места, които позволяват лесно наблюдение на котките, визуално или чрез камери, ако има такива. Освен от съображение за сигурност, това помага да се следи колко котки използват хранилките и да се идентифицират проблеми, които могат да възникнат.

Защита на храната:

Като защита от посегателства върху хрантата, може да поставите върху капака за зареждане на хранилката разпознаваема лепенка или друг вид пломба, която се къса или деформира при отваряне. Това ще ви позволи веднага да забележите ако е била отваряна.